Kao što smo i obećali danas ćemo
vam pisati o blagodatima i
ljekobitosti bijelog čaja.Bijeli
čaj poznat je već hiljadama
godina u tradicionalnoj kineskoj
medicini kao eliksir mladosti
dugovječnosti i ljepote .
Za proizvodnju čaja koriste se
samo najmladji listovi koji sadrze
najviše polifenola i imaju jaka
oksidativna dejstva .U toku
sezone bere se svega nekoliko
dana ,pa je zbog toga i veoma
malo zastupljen.Uopšteno
gledajući bijeli čaj je jedna od
najzdravijih vrsta čajeva u
svijetu. Ime je dobio po
srebrnastom paperju koja pokriva
pupoljke a kad se osuši pobijeli.
Pije se preventivno ,jer tako jača
imunološki sistem.
Priprema:
1/5 kašičica čaja
200ml proključale vode
Preliti ,poklopiti i ostaviti da
odstoji par minuta
Zatim ga procijediti i piti ,napitak
je blijedo zlaćane boje i veoma je
prijatnog ukusa i mirisa.
Odličan je u borbi protiv virusa i
bakterija.
Bijeli čaj proshečno sadrzi 15 mg
kofeina dok crni čaj sadrži 40 mg
kofeina.