BIJELI ČAJ


 



Kao što smo i obećali danas ćemo

 vam pisati o blagodatima i

 ljekobitosti bijelog čaja.Bijeli 

čaj poznat je već hiljadama

 godina u tradicionalnoj kineskoj

 medicini kao eliksir mladosti

 dugovječnosti i ljepote .

 Za proizvodnju čaja koriste se

 samo najmladji listovi koji sadrze

 najviše polifenola i imaju jaka

 oksidativna dejstva .U toku

 sezone bere se svega nekoliko

 dana ,pa je zbog toga i veoma

 malo zastupljen.Uopšteno

 gledajući bijeli čaj je jedna od 

 najzdravijih vrsta čajeva u

 svijetu. Ime je dobio po

 srebrnastom paperju koja pokriva

pupoljke a kad se osuši pobijeli.

Pije se preventivno ,jer tako jača

 imunološki sistem.

Priprema:

1/5 kašičica čaja 

200ml proključale vode 

Preliti ,poklopiti i ostaviti da

 odstoji par minuta 

Zatim ga procijediti i piti ,napitak

 je blijedo zlaćane boje i veoma je

 prijatnog ukusa i mirisa.

Odličan je u borbi protiv virusa i

 bakterija.

Bijeli čaj proshečno sadrzi 15 mg 

 kofeina dok crni čaj sadrži 40 mg

 kofeina.