Ne poznaje sufaru


PITANJE: Imam prijatelja koji voli raspravljati s daijama o vjerskim propisima, a ne zna čak ni učiti u časnom Kur’anu jer ne poznaje arapsko pismo. Možete li svima nama uputiti koristan savjet u vezi s ovakvom pojavom?
ODGOVOR: Onaj ko raspravlja o onom što ne zna čini veliki grijeh. Allah, džellešanuhu, rekao je: “Reci: ‘Gospodar moj zabranjuje razvrat, i javni i potajni, i grijehe, i neopravdano nasilje, i da Allahu smatrate ravnim one za koje On nikakav dokaz objavio nije, i da o Allahu govorite ono što ne znate’” (el-A‘raf, 33). Neki učenjaci ovim ajetom dokazuju da je govoriti o Allahu bez znanja, veći grijeh i od širka, pa neka se pripaze svi oni koji fetve dijele i šakom i kapom.
Treba znati da veliku nagradu zaslužuje čovjek koji ispravno uči veličanstveni Kur’an. Imam et-Tirmizi zabilježio je da je Abdullah b. Mesud, radijallahu anhu, kazivao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, jednom prilikom rekao: “Ko prouči harf iz Allahove knjige, imat će zbog toga upisano dobro djelo, a za dobro djelo Allah će dati deseterostruku nagradu. Ne kažem da je elif-lam-nim jedno slovo. Naprotiv, to su tri slova: elif je slovo, lam je slovo i mim je slovo.
A onaj ko može savladati sufaru, arapsko pismo, a to ne učini, njegov namaz nije ispravan, jer ne prouči ispravno suru el-Fatiha, a njeno je učenje rukn, sastavni dio namaza. Štaviše, onaj ko prouči ajet: “Ijjake na‘budu ve ijjake neste‘in” bez tešdida, pa izgovori: “Ijake na‘budu ve ijake neste‘in”, bojati se za njega da je počinio širk. Naime, ovako proučen: “Ijake na‘budu ve ijake neste‘in”, ovaj ajet znači: zrake Tvog sunca obožavamo i od zrakā Tvog sunca pomoć tražimo. Ovo je samo jedan primjer. A onaj ko ne poznaje arapsko pismo, takav u svakom ajetu počini grešku zbog koje je upitan njegov namaz. Opravdanje imaju samo stari ljudi koji arapsko pismo ne mogu savladati.
To je tako, a Vaš prijatelj, čiji je namaz upitan (i koji, štaviše, čini veliki širk – hoće li imati opravdanje za to, neka razmisli), spreman je raspravljati s daijama i spreman je uvijek biti najpametniji i najučeniji, a istovremeno ne poznaje osnovne stvari u islamu; možda ni abdest ne zna uzeti onako kako treba. Običan čovjek i daija, braćo i sestre, nemaju o čemu raspravljati. Prvi treba upitati, drugi treba odgovoriti i tu se njihova komunikacija završava. Kamo sreće da neznanje šteti samo neznalici! Neznanje šteti cijelom umetu od pamtivijeka. Pogledajte samo ko danas predstavlja umet i ko čini svakava djela ispred umeta! I žalosno je i smiješno. A Allah, džellešanuhu, najbolje zna.

N-um.com