Mladic kojem roditelji brane da klanja

PITANJE:
Eselamualejkum!
Postavicu vam dva pitanja:
1. Sta da radi decko kome su roditelji zabranili (silom) da klanja i obavlja druge islamske propise. Pritom on nema nista od imetka. Sta da radi?
2. Klanjao sam namaz posle namaza sam vidio da mi je u dzepu maramica koju sam koristio na koju sam bio zaboravio da li mi je namaz ispravan? 
ODGOVOR:
Uvaženi brate u islamu, što se tiče Vašeg prvog pitanja, morate znati jednu apsolutnu činjenicu da je namaz krucijalno djelo i najposebniji ibadet (obred kojim se iskazuje pokornost Allahu) u Islamu od kojeg zavisi Vaša konačnica na Ahiretu. Prva stvar za koju će vjernik biti pitan na Sudnjem danu upravo je namaz. Stoga je bavljanje namaza prijeka dužnost i obaveza svakog punoljetnog i umno zdravog muslimana. Namaz se ne smije propustiti nikada bez obzira na situaciju, zauzetost, bolest i tome slično. Vjernik će uvijek iznaći načina da obavi ovaj veličanstveni ibadet.
Stoga je na tebi da se potrudiš i nađeš načina da klanjaš pa makar to radio kriomice i bez znanja tvojih roditelja. Odlazak u kupatilo je privatna stvar i tom činu niko osim tebe ne prisustvuje pa samim tim imaš mogućnost da uzmeš abdest. Nadalje, potrudit ćeš se da namaze obavljaš u džematu zajedno sa ostalim vjernicima. Izlazak van kuće roditeljima ćeš pravdati kao tvoje pravo da se prošetaš, posjetiš nekog i nisi obavezan da im uvijek saopštiš gdje ideš. Dovoljno je da im kaže da izlaziš van s društvom.
Ako budeš spriječen da namaz obaviš u džematu onda ćeš klanjati kod kuće, kod prijatelja, u svojoj sobi. Insistirat ćeš na svojoj privatnosti i zatražiti od roditelja da je ne narušavaju a u tim trenucima osame obavit ćeš namaz.
Što se tiče drugog pitanja, tvoj namaz je ispravan i nema potrebe da ga ponoviš. Naime, tečnosti koje izlaze iz nosa nisu šerijatski nečiste pa samim tim ne utiču na ispravnost namaza. Ono što narušava ispravnost namaza jeste prisustvo mokraće, izmeta ili krvi na odjeći.
Odgovorio: mr. Fahret Kadrić
N-um.com