Da li stavljanje kapi u oči kvari post?

PITANJE: Kao terapiju konjuktivitisa (upale očiju) dobila sam antibiotske kapi i kremu koje se apliciraju više puta na dan, nanošenjem u oko. S obzirom da se ne unose kroz usta i nisu hranjive, da li njihova primjena kvari post?
Hvala!
ODGOVOR: Iz vašeg pitanja može se primijetiti da vi dobro razumijete post i suštinu posta. Prvo ste spomenuli da spomenute kapi ne ulaze u tijelo, ni na usta ni na nos, što je tačno. Isto tako spomenuli ste da nisu hranjive, što je također tačno. Stoga, na osnovu spomenutog kažemo da kapi za oči ne kvare post pošto u ljudsko tijelo ne ulaze ni na usta ni na nos, a u svemu tome nisu ni hranjive za ljudsko tijelo.
Ne treba da vas zbuni ako negdje nađete da neko od učenjaka smatra da korištenje kapi za oči kvari post. To u osnovi i jeste stav nekih pravnih škola, ali zbog svega spomenutog, mi kažemo da to ne kvari post. Da ukapavanje kapi u oči ne kvari post, stav je bio šejhul-islama Ibn Tejmijje, a prije njega taj stav zastupala je većina učenjaka hanefijske pravne škole. U današnjem vremenu taj stav je odabrao veliki broj učenjaka.A Allah najbolje zna!
Odgovorio: Elvedin Pezić, prof.
N-um.com